
Corona en scheiden: mag de omgangsregeling aangepast worden?
Het coronavirus lijkt niet meer weg te denken uit ons leven. Het is voor iedereen een uitdagende periode. In het bijzonder voor gescheiden ouders. Zo kregen we bij F&V Mediation de afgelopen maanden regelmatig de vraag of het coronavirus reden kan zijn om de omgangsregeling aan te passen. In dit artikel leggen we uit waarom dat wel of niet kan. Met een mogelijke tweede uitbraak in het vooruitzicht merken we dat dit onderwerp nog steeds erg actueel is bij gescheiden ouders.
Omgangsregeling ten tijde van corona
Door de coronacrisis kan de omgangsregeling met betrekking tot de kinderen, onder druk komen te staan. Ouders hebben geen zicht op met wie het kind bij de andere ouder in aanraking komt en of de maatregelen van de overheid bij de andere ouder worden nageleefd. Hierdoor kunnen zorgen ontstaan over de gezondheid van het kind of andere inwonende gezinsleden. Te meer wanneer er sprake is van een zwakke gezondheid bij één van de ouders of zijn/haar gezinsleden. Mag de omgangsregeling nu (éénzijdig) gewijzigd worden?
Omgangsregeling moet worden nagekomen
Uit recente jurisprudentie blijkt dat rechters het belang van het kind voorop stellen. De uitspraken omtrent de coronacrisis en de vastgestelde omgangsregeling hebben allemaal hetzelfde uitgangspunt: de omgangsregeling moet in beginsel worden nageleefd. Dit kan alleen anders zijn als er sprake is van feiten of omstandigheden die maken dat deze omgangsregeling niet (langer) in het belang van de kinderen is. Hiervan is niet snel sprake. De rechters achten het allen in het belang van de kinderen dat ze hun beide ouders regelmatig kunnen zien en wat dat betreft rust en structuur hebben. Ze hechten er daarom aan dat de afspraken voor de kinderen in deze bijzondere periode zoveel als mogelijk worden gerespecteerd.
Thuisonderwijs
De coronamaatregelen geven niet snel aanleiding om de afspraken (tijdelijk) te herzien. Het geven van thuis onderwijs vormt voor gescheiden ouders een extra uitdaging. Dat kan dan ook een reden zijn voor (één van de) ouders om de afspraken te wíllen herzien. Hiervan zijn echter nog geen uitspraken verschenen. Het is dus niet duidelijk hoe de rechter in die situatie het belang van de kinderen afweegt. Maar misschien is daar ook wel helemaal geen rechter voor nodig. Wij hebben inmiddels meerdere gescheiden ouders mogen begeleiden bij wie de omgangsregeling onder druk kwam te staan als gevolg van het thuisonderwijs. En die ouders zijn er prima met elkaar uitgekomen door een tijdelijke aanpassing van de afspraken. Daarbij werd rekening gehouden met ieders werk situatie én zelfs ieders kwaliteit als interim leerkracht.
Omdat deskundigen een tweede uitbraak in het najaar niet uitsluiten, is er de komende tijd nog genoeg te doen over de omgangsregeling ten tijde van corona. Weet dat mediation een logische eerste stap is om er met elkaar uit te komen. Zo kun je optimaal rekening houden met de belangen van de kinderen en die van jullie als ouders.